Det Gode

  • Instagram
  • Rss
Se! En månetorbist
  • Home
  • Kontakt
  • Om
  • Sjove ting min mor siger og skriver

Kaffebønner

Posted on 1. januar 2011 by Mark in Kaffe No Comments
Home» Kaffe » Kaffebønner

Kaffebønner er i virkeligheden frø fra kaffetræet, men bliver betegnet som bønner fordi frøene ligner bønner. Der findes op til 90 forskellige sorter af kaffetræet, men de vigtigste er coffea arabica, coffea liberica, coffea dewevrei og coffea canephora.

Frøene fra kaffetræet er modne, når de har en dybrød farve, men frøene modnes som regel ikke på samme tidspunkt. Af samme grund kan kaffetræet enten høstes selektivt gennem hele sæsonen eller høstes på en gang, når hovedparten af frøene er modne. Det kræver en masse arbejde at høste kaffebønner, hvorfor denne del af processen er den dyreste i produktionen af kaffe.

Efter frøene er høstet skal frugtkødet fjernes for at isolere de rå kaffebønner. Består høsten af kaffebønner af høj kvalitet, anvendes for det meste en våd proces til at fjerne frugtkødet. Her fjernes først hovedparten af frugtkødet mekanisk, hvorefter kaffebønnerne lægges i blød i vand i nogle dage for at fjerne alle resterne. Iblødsætningen sætter også gang i en fermenteringsproces, som udvikler smagen i kaffebønnen. Består høsten af kaffebønner af lavere kvalitet lægges frøene til tørring i solen i 2-3 uger, hvorefter det indtørrede frugtkød fjernes.

De rå kaffebønner skal herefter ristes for at udvikle smagen. Du kan læse mere om ristning af kaffebønner her. Man kan sagtens riste sine egne kaffebønner; det eneste det kræver er adgang til en ovn, som kan blive over 200 grader varm, en bageplade og selvfølgelig nogle grønne kaffebønner. Her er en trin for trin guide til hvordan du rister dine egne kaffebønner:

  1. Forvarm ovner til et sted mellem 220 og 250 grader. Den høje temperatur sikrer at karameliseringen af dine kaffebønner finder sted. Forskellige kaffebønner ristes optimalt ved forskellige temperaturer, så her bliver du nødt til at prøve dig lidt frem.
  2. Fordel kaffebønnerne på bagepladen i et enkelt lag og sæt dem i ovnen.
  3. Efter 6-8 minutter popper (lidt ligesom popkorn) kaffebønnerne første gang og de har nu en gyldenbrun farve. Kaffebønnerne kan sagtens anvendes efter første knæk/pop, hvilket giver en ret syrlig og frugtagtig kaffe. De fleste foretrækker en kop kaffe, der er brygget på kaffebønner, som har gennemgået en længere ristning.
  4. Kaffebønnens andet knæk indtræffer mellem 30 sekunder og 3 minutter efter det første knæk og kan være sværere at høre, så det gælder om at lytte godt efter. Ristningen stoppes som regel lige omkring det tidspunkt hvor andet knæk indtræffer. Ristes kaffebønner i længere tid kan smagen nemt blive brændt. Igennem hele ristningsprocessen er det vigtigt at have god udluftningen idet kaffebønnerne udvikler en del røg.
  5. Nu skal kaffebønnerne køle ned på en kold bageplade og hvile i ca. 24 timer inden de males til kaffe og nydes. Hviletiden giver kaffen mere fylde og karakter.
  6. Dine hjemmelavede kaffebønner er bedst inden for de første 14 dage. Herefter bliver olien i kaffebønnerne harsk, og kaffen begynder at smage dårligere. Dette er også grunden til at hjemmeristet kaffe som oftest smager meget bedre, end det man kan købe i supermarkederne.

Leave a Reply Cancel reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Tilfældigt citat fra min kære mor

Have decided 2 be sensible. Will not buy crappy car, but will spend money on new roof and maybe a bjælkhytte in the garden. Kh mor

— Min kære mor

Google reklamer


De(t) gode kategorier

  • Andet godt
  • Andre oplevelser som er værd at huske
  • Bolcher
  • Chips
  • Chokolade
    • Hvid chokolade
    • Mælkechokolade
    • Mørk chokolade
  • Chokoladedesserter
  • Chokoladedrikke
  • Chokoladekager
  • Familieopdateringer fra Danmark
  • Fede rejseoplevelser
  • Gode opskrifter
  • Ikke kategoriseret
  • Is
  • Kaffe
  • Kager
  • Karameller
  • København
  • Lakrids
    • Saltlakrids
    • Sød lakrids
  • Livsstil
  • Morgenmad
  • Singapore
  • Småkager
  • Tanker om løst og fast
  • Te
  • Vingummi

Nyeste kommentarer

  • Lena Bluhm til Advarsel! Køb ikke sukkerfri vingummibamser fra Haribo
  • carsten til Cirkel kaffe
  • trine mygind sørensen til Advarsel! Køb ikke sukkerfri vingummibamser fra Haribo
  • Liv Mygind til Cirkel kaffe
  • Liv Mygind til Cirkel kaffe

Links til andre hjemmesider

Custom Wedding Dresses from LiilooDesigns

Evest Ejendomsinvestering

ForwardOsmosisTech

(c) 2018 Det Gode