Jeg har tænkt længe over hvilket indlæg skulle være det første i bolchekategorien, men i virkeligheden er der ikke så meget tvivl. Tivolis bolchekogeri, som bliver drevet af Almuegaardens Bolchekogeri, har et virkelig stort udvalg af gode bolcher – både de klassiske og specielle sukkerfrie varianter. Hvert år til jul køber min kæreste et ordentlig læs hos Tivolis Bolchekogeri, og de holder altid i flere uger selv om vi gør vores bedste for at gøre kål på dem.
Almuegaarden sukkerfrie bolcher er forresten lavet på isomalt, som kun indeholder halvt så mange kalorier som sukker (2 kcal/g mod 4 kcal/g). Desuden har isomalt flere andre gode egenskaber:
- Velegnet til diabetikere
- Tandvenligt – mundens bakterier kan ikke leve af isomalt
- Bolcher med isomalt klister ikke sammen
- Lavere opløselighed end sukker, hvilket gør at bolcherne koster mere
- Ren sukkersmag uden eftersmag
Almuegaarden hoppede i øvrigt på bolchevognen med deres eget kogeri allerede tilbage i 1989. Virksomheden tog fart i 1998 da nyheden om deres sukkerfrie bolcher blev bragt på landsdækkende TV. I 2001 overtog Almuegaarden bolchekogeriet i Tivoli og har lige siden været en fast bestanddal af københavnernes julesukkerindtag 🙂